MATERIAL

Kunskapsområde av

Carl HD

Olika material har olika egenskaper. De avgör vad materialet passar att användas till. Ett material som ofta används i bilar är kanske inte det bästa när man skall konstruera en båt. Det gäller alltså att välja ett material som lämpar sig för ändamålet.

Material kan ha olika egenskaper beroende på temperatur. Glas blir mjukt vid ca 300 grader C. Plexiglas går att forma redan vid ca. 150 grader C. Gummi som kyls ner blir poröst och skört.

En del material klarar av dragkrafter mycket bra medan andra klarar av tryckkrafter bäst. I husgrunden är det viktigt att använda material som tål höga tryckkrafter. I segelsömmar är det viktigt att använda material som tål dragkrafter.
Det finns de material som är elastiska och kan fjädra tillbaka. Dessa material ändrar form när de utsätts för en kraft för att sedan återta sin ursprungliga form. Ex. på fjädrande material är gummi. Det är lätt att förväxla elastiska material med tänjbara material som tuggummi eller modellera. Dessa material återgår inte till sin ursprungsform och är då alltså inte elastiska.
En vanlig egenskap hos material är hårdhet. Detta talar om hur tåligt materialet är på ytan. Ju hårdare desto svårare att göra repor i materialet.